great music in a small room

Op deze pagina presenteren wij voornamelijk muzikanten die bij het grote publiek minder bekend zijn, afkomstig uit de rootsmuziek.

Muziektip augustus 2018........Gretchen Peters

Er zit een bitterzoete schoonheid aan het verstrijken van de tijd. De veranderingen die het met zich meebrengt, kunnen even hartverscheurend als hartverwarmend zijn. Dit gegeven kun je beschouwen als de muze van de Amerikaanse singer songwriter Gretchen Peters uit Nashville (Tennessee).

Ze maakte in 2012 het album ‘Cruel World’. Het album werd unaniem geroemd en inmiddels, enkele albums later, wordt Gretchen Peters beschouwd als één van de toonaangevende songwriters in de VS. Veel van haar songs bewegen zich, zoals ze zelf zegt, tussen melancholie en melodie. Haar teksten zijn ijzersterk: ze schrijft korte verhaaltjes, schildert in heldere bewoordingen een haarscherp schilderij. Met een beetje fantasie maak je van veel songs moeiteloos een speelfilm.

Daarnaast laat ze zich vaak uit over politiek maatschappelijke onderwerpen. In de song ‘When All You Got Is A Hammer’ schetst ze de problematiek waarmee veel oorlogsveteranen worstelen. Knap hoe ze aan het begin in enkele zinnen de situatie neerzet, je ziet de scene voor je. In het refrein volgt waarin overheid en maatschappij tekortschieten. 


well they show you how to shoot and they show you how to kill
but they don’t show you what to do with this hole that you can’t fill
so you dwell in the darkness of your soul like Jonah in the belly of the whale
and all you got is a hammer and everything looks like a nail
 

Gretchen Peters - Five Minutes

Gretchen Peters - Hello Cruel World

Gretchen Peters - Arguing With Ghosts

Gretchen Peters - When All You Got Is A Hammer